Aveam ca obiectiv pentru acestă vară să mai adun un cod roz pe carnetul donatorului de sânge. Am început să fac asta acum 2 ani, inspirată fiind de către colegii mei. Datorită lor am descoperit că am suficient sânge în vene și că pot să donez o parte din el, din când în când.

Uite așa m-am trezit eu dis-de-dimineața, într-o zi de zi însorită de final de August și m-am dus să donez sânge. Am fost plăcut surprinsă să găsesc acolo un hol plin de oameni care așteptau la rând să doneze sânge. Printre ei se plimba neliniștit un domn, care purta o tristețe pe chip:

“-Nu vă supărați, donați pentru cineva anume?

-Nu.

-Puteți să donați pentru fratele meu? Am nevoie să găsesc 6 donatori…Este internat la Fundeni, are hemoglobina 4 iar medicii nu îi găsesc cauza…” îmi spuse omul și îmi întinse un bilețel cu numele fratelui său.

 

(…)

 

M-a trecut un fior rece și mi-am amintit de ce la prima donare mi-am promis că nu va fi și ultima: pentru că atunci am înțeles că este mare lucru să fii tu cel sănătos care dă sânge și nu cel care are nevoie de el… Îmi îndrept gândurile către cer cu rugămintea de a nu mă găsi vreodată în situația omului de lângă mine…

 

Nevoia de sânge a existat și va exista mereu, iar sângele poate fi obținut doar prin bunăvoința și altruismul celor care donează. Pandemia de Covid nu a vindecat celelalte boli, nu a diminuat necesitatea efectuării intervențiilor chirurgicale și nici nu a împiedicat producerea de accidente. Port un respect deosebit celor care prin meseriile lor ne salvează viețile. Nu suntem însă toți Super Eroi. O parte din noi suntem sănătoși și putem să fim măcar eroi, donând sânge. În semn de recunoștință că suntem de partea cealaltă a baricadei; că suntem noi cei care putem să dăm și nu cei care avem nevoie.

 

Pentru procesul de donare, exista anumite criterii de eligibilitate, precum și un ghid de pregătire foarte bine pus la punct pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti. Ca să fie totul și mai ușor, există o aplicație tare faină – Donorium, prin care te poți programa la donare și care oferă prioritate celor care o folosesc. Cât despre măsurile împotriva răspândirii de coronavirus, la CTSB totul a decurs impecabil, toate măsurile fiind respectate cu strictețe.

 

Dacă vreodată vreți să vă simțiți erou pentru o zi, eu vă încurajez să vă informați și să mergeți să donați sânge :).

 

Avem viață în sânge și sânge în vene!

❤️