[pl_row]
[pl_col col=12]
[pl_text]
Era o zi ploioasa, in toamna lui 2017. Schimbam mesaje cu prietenii care se pregateau sa plece in Cuba:

“-Am inca 25 de zile de concediu…” zic eu.

“-Pai…Hai in Cuba cu noi!” a fost incurajarea care avea sa regleze situatia zilelor mele de concediu.

Nu aveam in minte informatii foarte clare despre destinatie; doar incredere in oamenii de langa mine 🙂 . In 5 minute am decis ca plec in Cuba. Sase saptamani mai tarziu, aveam pasaport, viza, un bagaj de 7kg si un zambet larg pe chip. O alta lume ne astepta!

Dupa un zbor de 11h din Zurich, am aterizat pe aeroportul Jose Marti din Havana. Am gasit acolo o alta lume.

O tara comunista, cu doua economii paralele  – exista magazine pentru cubanezi si magazine pentru straini. In Cuba sunt doua monede nationale, iar internetul se da ca si mancarea: cu ratia, pe cartela.

Cuba este tara unde am stat doua saptamani fara ciocolata (eu, care sunt o ciocoholica!) – pentru ca pur si simplu…nu era! Compenseaza insa cu rom. Mult rom! Vrei un Mojito? Sa stii ca o sa il primesti impreuna cu sticla de Havana Club: pentru a ajusta concentratia de rom, in cazul in care proportiile folosite nu sunt pe gustul tau.

Masinile de epoca in culori tipatoare sau cu buline, mirosul marii de pe Malecon, culturile de tutun, gustul autentic de papaya, spectacolele de muzica si dans care apar dupa lasarea noptii pe strazile din Havana, nisipul fin de pe plaja de la Marea Caraibelor au dat o nota aparte celor 11 zile petrecute in Cuba.

Desi in ultimele zile, ma apucase un dor nebun de patul meu de-acasa, as mai repeta macar o data experienta cubaneza.

Cel mai mult in Cuba mi-au placut oamenii. Cubanezii sunt oameni foarte senini! Zambitori. Relaxati. In ciuda lipsurilor multiple pe care noi, europenii, le-am sesizat acolo, ei sunt fericiti. Nu stiu cum e sa ai mai mult, nu stiu cum e sa fie diferit. Se bucura de ce au acum. Pentru maine, exista o alta ratie de bucurie!

[/pl_text]
[/pl_col]
[/pl_row]

Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.