După un an altfel, cu plimbări mai scurte, ideea unui circuit în Egipt la căldură a venit la fix pentru sufletul meu. Că doar călătorului îi stă bine cu drumul. Sau cum ar fi spus tata: “la drum s-o scoți că găsește ea încotro să o apuce!”. Așa că iată-mă la început de Februarie pășind pentru prima dată pe continentul african.

 

Am aterizat pentru un sejur inițial de 3 zile la Cairo – capitala Egiptului, cel mai mare oraș din Africa având o populație estimată de 20 milioane locuitori. Trebuie să recunosc că, la o primă vedere, orașul nu este foarte prietenos: seamănă cu un permanent șantier, având clădiri neterminate sau părăsite, mult praf și gunoaie. Partea bună este că reușesc să mă focusez pe ceea ce contează și să ignor peisajul ușor dezolant.

 

În prima zi am vizitat Muzeul de Egiptologie din faimoasa piață Tahrir din Cairo. Acest loc găzduiește peste 120.000 de piese din Egipt Antic. Printre ele, se numără statui de diverse dimensiuni, mumii, inscripții pe foi de papirus, monezi antice, dar și sarcofagul Faraonului Tutankamon împreuna cu o serie de artefacte, inclusiv faimoasa sa mască din aur masiv.

 

 

 


Ziua a doua a fost dedicată Piramidelor din Giza. Complexul de Piramide este alcătuit din Marea Piramidă (Piramida lui Keops), Piramida lui Kephren, Piramida lui Mykerinos iar pe partea de est se regăsește capul Marelui Sfinx, o reprezentare a faraonului Kephren.


Un colos arhitectural, în jurul căruia planează încă multe întrebări fără răspuns, Piramida lui Keops este singura dintre cele 7 Minuni ale lumii antice care există și în zilele noastre. În amintesc enciclopedia “Cele 7 Minuni ale Lumii” pe care mama mi-o luase când eram mică și modul în care percepeam eu, copil fiind, cele scrise acolo. Pășeam și priveam acum pe ceea ce atunci îmi părea doar o poveste.

 

 

Interesant mi s-a părut și interiorul piramidei lui Kephren: un tunel îngust în capătul căruia se afla sarcofagul faraonului. La drept vorbind, nu e unul tocmai comod 😂.

 

 

Pentru ca peisajul să fie unul complet, nu putea lipsi interacțiunea cu o cămilă simpatică în straie multicolore.

 


Ne-am lămurit repede cu “oferta” (a se citi “mizeriile”) de magazine pe care agenția le avea incluse în circuit spre vizitare. Rebeli fiind, am ales să ne petrecem restul zilei vizitând cartierul Copților din Cairo (creștinii vechi) și bisericile lor. Nu mică mi-a fost mirarea când în curtea unei biserici am văzut fluturând steagul Greciei
💙. Era vorba de biserica Sf. Gheorghe, principala biserică ortodoxă grecească din Cairo.


Seara ne-a găsit pe străzile bazarului Khan el-Khalili  – bazar din care nu știam cum să plecăm mai repede. Pe lângă faptul că este imens, vânzătorii sunt destul de insistenți, își doresc cu orice preț să îți arate mărfurile lor și să își negocieze prețurile. Nu tocmai stilul nostru de shopping 😊.

 

Din programul agenției lipsește vizita la Moscheea Muhammad Ali, un alt obiectiv importat de văzut într-o vizită la Cairo. Dar una peste alta, Cairo are atracții turistice de văzut o dată în viață iar în topul lor, pentru mine, rămân piramidele.