Fiind o femeie îndrăzneață de fel, îndrăznesc și aici să abordez un subiect ușor altfel decât cele de până acum: hai să vă povestesc despre HPV – cea mai comună infecție cu transmitere sexuală care afectează atât bărbații, cât și femeile! Știu, o să credeți că se întâmplă altora și niciodată nouă, dar să știți că fuga de acceptare nu ne ajută, așa că e important să fim informate.

 

Așadar, o să prezint pe scurt ce spune medicina despre acest virus. Infecția cu HPV este responsabilă pentru:

 

  • 99% dintre cazurile de cancer de col uterin
  • 72% dintre toate tipurile de cancer orofaringian (buze, limba, amigdale, faringe, corzi vocale)

 

Statisticile arată că la fiecare două minute o femeie moare din cauza acestei boli. Ceea ce e îngrijorător este faptul că din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România… România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin – rată mortalității este de 4 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Majoritatea infecțiilor cu HPV, aproximativ 9 din 10, sunt neutralizate de sistemul imun al organismului într-un interval de unu până la doi ani de la infectare. Persistența infecției HPV tulpini cu risc înalt timp îndelungat reprezintă risc pentru apariția cancerului de col uterin.

 

Trist, nu? Asta în condițiile în care acest tip de cancer are rata de prevenție/vindecare cea mai mare dacă este descoperit în stadii incipiente. Doar că ce să vezi? Infecția cu HPV nu are semne și simptome specifice.

Partea bună este că prin 2018 a fost lansat Gardasil 9, vaccinul care oferă cea mai extinsa protecție împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV, Astfel, vaccinul nonavalent crește protecția împotriva cancerului de col uterin până la 90%! Țările dezvoltate din lume au început lupta cu acest tip de cancer prin 2007 prin includerea vaccinului in programul național de imunizare pentru fetițele peste 11 ani și au reușit până in ziua de azi să reducă semnificativ infecția cu HPV.

Ce se întâmplă la noi? România a reluat în ianuarie 2020 campania gratuită de vaccinare, adresată fetelor cu vârsta între 11-18 ani, fără prea mult succes însă. De ce? Pentru că se întâmplă ca în România: vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Drumul de la cerere pana la vaccin cred că vă imaginați că nu este nici pe departe unul express!

 

La acest proces anevoios se adaugă părinții care știu ei mai bine că fii’sa nu o sa facă sex vreodată în viața asta și că nici nu o să se infecteze cu HPV. Mamele alea care nu și-au făcut vreodată un Test Papanicolau și care consideră că ele/copii ei nu vor fi vreodată parte din statisticile mondiale.  Greșit!

 

Pentru femeile ca nu sunt eligibile să facă parte din Programul Gratuit de Vaccinare, exista opțiunea de vaccinare, contra cost iar schema de tratament presupune administrarea a 3 doze de vaccin.

 

Primul pas ar fi ca ele să discute cu medicul ginecolog despre posibilitatea de vaccinare. Condiția principala ar fi un test Papanicolau curat. Eh, și după ce te vezi cu analizele în parametri și cu prescripția medicală de Gardasil-9, începe tura doi de “distracție”. Pe lângă faptul că nu este un vaccin deloc ieftin (650 lei doza!), cumpără-l dacă ai de unde… la ora actuală, sunt probleme cu stocul la distribuitor iar vaccinul este imposibil de găsit în farmacii.

 

Trecând peste toate provocările de mai sus, eu am ales să mă vaccinez. Din fericire, am reușit să fac rost de cele 3 doze de vaccin (da, asta e verbul corect, din păcate!) . Am înțeles că cifrele mondiale nu sunt simple cifre atunci când o persoană apropiată mie și-o vârsta  cu mine a trecut prin filmul asta, exact la limita dintre bine și rău.  Fără simptomatologie și cu analizele de rutină la zi :).

 

Așa că, tu femeie minunată, ai grija de tine și învață să previi leziunile pre-canceroase:

  • Mergi în fiecare an la medic pentru testele de screening pentru cancerul de col uterin (Testul Babeș Papanicolau).
  • Vaccinează-te anti-HPV. E singura metodă prin care se poate preveni cancerul de col uterin.
  • Renunță la fumat – femeile care fumează au un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta cancer de col.

 

E datoria fiecăruia dintre noi să avem grijă de corpurile noastre. Nu suntem de fier, deși uneori așa avem impresia. E de preferat să previi decât să ajungi să tratezi si nu uitați că frumusețea supremă este sănătatea!

 

Să fiți bine!