Vremuri noi, opțiuni noi. Ceea ce unii dintre noi râvneau, a făcut aceasta pandemie să se întâmple: work from home.

 

Unii erau obișnuiți cu acest beneficiu. Alții nu – printre care și eu. Norocul a făcut (în realitate, meritele sunt ale unor manageri foarte mișto!️❤️) ca eu și toți colegii mei din WNS să lucrăm de acasă pe perioada pandemiei.

 

După 3 luni de work from home am identificat avantajele și dezavantajele, din punctul meu de vedere.

 

 

Pro

  1. Să ai un loc de muncă – în condițiile în care pandemia a afectat multe sectoare de activitate, să fii printre puținii neafectați, e lucru mare.
  2. Poți să lucrezi de oriunde te simți în siguranță – Dacă te plictisești de ambientul casei tale, poți să îl schimbi cu cel al casei părintești, al bunicilor sau cu orice ambient vrei tu. Eu am fugit acasă la părinți și recunosc că de aici lucrul e mai plăcut, iar mâncarea cumva, se face singură ?. E cea mai lungă perioadă petrecută acasă în ultimii 12 ani.
  3. Fără mijloace de transport în comun. Evităm practic locul în care se face cel mai ușor schimb de viruși. Poți folosi timpul pe care îl petreceai în drumul către birou făcând ceva ce îți place ție. Orice activitate e binevenită.
  4. Confortul casei – E plăcut atunci când plouă afara și e frig să admiri vremea din adăpostul casei. Cum vremea din lunile astea a fost capricioasă, au fost zile când m-am bucurat că nu trebuie să ies din casă și sa iau contact cu aerul rece.

Contra

  • Lipsa socializări și a contactului uman. Nu știu altii cum sunt, dar eu sunt dependentă de oamenii din jurul meu. Îmi găsesc bucuria, motivația, energia și puterea din interacțiunea umană. Îmi e dor de colegii mei, îmi e dor să luam prânzul împreună, să împărtășim, să ne enervăm și să nu ne panicăm împreună, să râdem, să glumim, să ascultam muzică în birou etc.
  • Mai multă muncă. Oamenii care lucrează de acasă au tendința să lucreze mai mult. “Hai că termin și asta și apoi închid” – e gândul cu care te fura peisajul și te trezești că a trecut o ora, două, trei…iar calculatorul e încă deschis. Era să cad și eu în capcana asta dar mi-am amintit repede că în cei 30 de ani de viață nu am văzut nicio statuie a vreunui angajat în fața vreunei firme. Efortul de a munci mai mult de 8h pe zi este considerabil mai mare, rasplata nu este pe măsură, ba chiar mai mult, apar și frustrări în mod gratuit. Munca nu se termină niciodată, asta e regula! Dacă am termina azi toată munca, mâine ce am mai munci?! ?
  • Probleme de sănătate. Puțin sunt cei care au prevăzut acasa un spațiu corect amenajat, din punct de vedere ergonomic, pentru a munci 8h. Oricând am încerca să avem o poziție corectă la masa de lucru, tot ajungem cu laptopul în brațe, cu picioarele pe pereți și vai de coloana noastră. Oricât am eu grija de sănătatea mea cu exerciții fizice, tot m-a răpus o durere de cervicală groaznică de la stat cu capul în laptop. Ăla a fost momentul când am zis: “Stop: sănătatea are prioritate!”.
  • Auto-neglijarea. Considerând că nu mai ieșim în lume, putem avea tendința de a ne auto-neglija, de a sta prin casă într-un fel de care oglinda noastră ar crăpa dacă ne-ar vedea. Mi-am dat seama că am cheltuit destui bani pe haine și produse de îngrijire ca să le abandonez în dulap pe perioada când ieșirile din casă sunt rare. Plus că, pe toate le luasem pentru mine, nu pentru alții. Ba chiar mai mult, am reușit să îmi formez o rutina de skincare de care sunt tare încântată.

 

Una peste alta, mi-am setat gândirea și mi-am planificat activitățile considerând că revenirea la birou se pune în discuție undeva la finalul verii. Pot să mărturisesc cu mâna pe inima că sunt unul dintre angajații cărora NU le place să lucreze de acasă, pe termen lung. Înțeleg contextul, apreciez măsurile luate pentru sănătate și siguranța noastră, mă pot adapta, dar nu îmi place! Nu îmi place asta pentru că mie îmi place să am un spațiu clar delimitat de muncă, diferit de “acasă”.

 

…și pentru că #ilovemypeople, iar work from home mă face să #missmypeople! ❤️